Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/a1134588/public_html/acoperamantulmaiciidomnului.ro/_fragmente/connection.php on line 16
Parohia Acoperamantul Maicii Domnului

Parohia "Acoperamantul Maicii Domnului"

Scurt istoric

Parohia Ortodoxă Română "Acoperământul Maicii Domnului" a fost înfiinţată în anul 2006, prin construirea unei bisericute de lemn, din nevoia firească a înlocuirii unui areal urban secularizat cu un spaţiu plin de spiritualitate şi bucurie duhovnicească, într-o zonă mărginaşă a Capitalei - extremitatea sudică a Cartierului Rahova, care se învecinează cu Comuna Măgurele.

Dupa organizarea Parohiei cu statul si personalitate juridica, a urmat continuarea ideii de a se construi in acest loc “o biserica de zid”. In acest sens, s-a început construirea unui întreg ansamblu cu destinaţie cultică, biserică cu subsol, capelă mortuară, lumânărar, birou parohial si împrejmuire, un proiect estimat la peste 2 milioane de euro.

In vara anului 2008 au inceput lucrarile de ridicare a bisericii mari, de zid, De atunci, multumita donatiilor si sponsorizarilor primite, pana in momentul de fata a fost finalizat subsolul bisericii, pentru desfasurarea sfintelor slujbe.

Infrastructura - Demisolul bisericii

Demisolul creaza un ambient de introspectie si rugaciune, asemanator catacombelor din Biserica Primara. In acest sens a fost utilat cu instalaţie electrica, termică (incălzire cu centrală electrica), audio şi sistem de supraveghere video, pardoseala din gresie, mobilier adecvat unei biserici: catapeteasma, strane si bancute adecvate spatiului, policandre, Sf. Masa, Proscomidiar, Sf. Evanghelie, Sf. Cruce, icoane, candele, carti de cult, pictura pe panza aplicata pe pereti si tavan, cu incadramente de piatra etc.

Catapeteasma sculptata in lemn de stejar, a fost executată de meșterul sculptor în lemn Vasile Hizanu din localitatea Grumăzești, jud. Neamț.

Pictura a fost realizată în perioada 2011-2014 de către pictorul bisericesc stagiar Daniela Ligia Șerban, sub coordonarea pictorului bisericesc de categoria I, Corneliu Pașcanu. Au fost au fost pictati peretii prin aplicarea unor picturi pe panza incadrate de un placaj de piatra, si s-a decorat tavanul prin aplicarea unor medalioane pictate pe panză.

Suprastructura - Biserica propriu-zisa

Lucrarile s-au desfasurat pe etape cu pauze, datorita lipsei fondurilor. Totusi au fost executate zidurile pana la cota de + 8,50 m, apoi s-au executat boltile, arcele si semicupolele, pana la cota h = + 14,5 m, iar acum se lucreaza la terminarea turnului mare, la cota de + 24 m.

Etape

13 Octombrie 2004 - in baza Temei 11053/2004, vrednicul de pomenire, Prea Fericitul Parinte TEOCTIST, Patriarhul Ramaniei, a acordat Înalta Binecuvântare preotului Lutai Claudius Sebastian, pt. a se implica in procesul de edificare a unei biserici cu hramul “Acoperământul Maicii Domnului”.

25 februarie 2005 - s-au incheiat fazele birocratice si s-au întocmit si depus documentele de donaţie.

10 Martie.2005 - a fost semnat contractul de donaţie a amplasamentului, care a intrat în proprietatea Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, Arhiepiscopia Bucureştilor.

1 februarie 2006 - Parohia Acoperământul Maicii Domnului a fost înfiinţată pe data de în baza Ordinului Sfintei Arhiepiscopii a Bucureştilor, Sectorul Administrativ Bisericesc Nr. 11584/2005 şi conform aprobării Consiliului Eparhial.

1 – 20 iunie 2006 - s-a reusit construirea unei biserici- paraclis, provizorii, din lemn, în care se slujeste, s-a împrejmuit şi s-a amenajat terenul in vederea construirii bisericii mari.

20 Mai 2006 - sfintirea bisericii-paraclis.

Iulie – August 2006 - s-a facut delimitarea Parohiei prin desprinderea unor strazi de la Parohia “Bariera Rahovei” şi de la Parohia “Vovidenia” cuprinzand 35 de străzi, unele sunt capete de străzi, altele sunt parţial nelocuite. Parohia cuprinde aproximativ 800 de familii.

24 iunie 2008 - au inceput lucrarile de ridicare a bisericii mari, de zid

6 Decembrie 2009 – sfintirea mica a demisolului bisericii si prima sfanta liturghie savarsita in acest spatiu.

1 Octombrie 2014 – a fost sfinţit demisolul bisericii noastre, conform Ordinului Sfintei Arhiepiscopii a Bucureştilor nr. 10.757 / 29.09.2014, Sectorul Administrativ Bisericesc: “Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, luand act de invitaţia Pc. Pr. Paroh Claudius Sebastian Luţai, de la Parohia Acoperămantul Maicii Domnului – Teiuş, a delegat pe Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, pt. a oficia slujba de tarnosire a demisolului bisericii parohiei menţionate şi Sfanta Liturghie, in ziua sărbătorii Acoperămantului Maicii Domnului, hramul bisericii, miercuri 1 Octombrie 2014.”

Ctitori ai parohiei

ANIŞOARA STĂNESCU - Terenul (800 mp) pentru construirea bisericii (in valoare de 40.000 euro la data de 10.03.2005), pe care se construieste biserica si pe care funcţionează parohia în prezent, precum si terenul (300 mp) pt. casa parohiala (in valoare de 90.000 euro la data de 06.12.2007), pe care se va construi o cladire ce va cuprinde casa parohiala, cantina sociala, birou parohial si biroul social, sunt obţinut prin donaţia d-nei Tiţa Niculescu, prin fiica sa Anişoara Stănescu, care este primul ctitor şi prin stăruinţa căreia s-a făcut posibil începerea acestui proiect anevoios prin care să-l slăvim pe Dumnezeu. Ceilalti membri ai familiei care au fost de accord cu donatia sunt D-nul Niculescu Tudor, D-nul Stanescu Gheorghe si fiica sa Stanescu Ana Claudia.

FAM. TIMIŞ FRANK VASILE ŞI CARMEN - au contribuit pentru realizarea lucrărilor de construire a bisericii - paraclis, amenajare a terenului, a împrejmuirii, a obtinerii de materiale, pe parcusul lucrarilor si au donat catapeteasma demisolului bisericii.

RADU OUATU - S.C. Apolodor Comimpex S.R.L. prin d-nul director general Radu Ouatu, au realizat lucrările de sapatura si turnare a talpei de fundaţie a bisericii, prin Contractul de sponsorizare Nr. 14658 din 06.11.2007, în valoare de 5000 euro.

ADRIAN COMANESCU si ROXANA LETICA - S.C. AXA INVEST S.R.L. prin d-nul director general Adrian Comanescu si d-na Roxana Letica au donat o parte din fierul beton pentru infrastructură, in valoare de 20000 euro, în 2007 şi 2008.

D-na Constantinescu Victoria - a donat in 15.03.2010 suma de 10.000 RON (o suta milioane lei vechi) ca din ei sa se contribuie la zidirea bisericii si sa fie ajutate persoanele nevoiase care vin si se roaga in biserica noastra.

PRIMĂRIA SECTORULUI 5 prin domnul Primar DANIEL MARIAN VANGHELIE - a donat suma de 100.000 RON în 2008, 440.000 RON ÎN 2009 si 100.000 RON in 2014

GUVERNUL ROMÂNIEI prin SECRETARIATUL DE STAT PENTRU CULTE - a virat suma de 50.000 RON în 2008, 100.000 RON în 2009 si 100.000 RON in 2014.

Donatori mai importanţi pentru realizarea lucrărilor de amenajare a terenului, construire a bisericii - paraclis, a împrejmuirii, a subsolului şi a organizării până la stadiul actual, sunt:

  • D-na Alice Cosambescu
  • Fam. Tonghioiu Miron si Mioara
  • Fam. Constantinescu Cristian si Maria
  • D-nul Gabriel Oprea
  • D-na Parvu Elena
  • D-nul Smaranda Lucian
  • D-na Viorela Popescu Fam.
  • Stan Marius si Gabriela
  • Fam. Ionita Preda si Antoaneta
  • Fam. Anghel Marian si Simona
  • Fam. Lupsan Pompei si Raluca
  • D-na Istrate Clara
  • D-nul Vaduva Mihai

Sunt foarte mulţi binefăcatori, persoane fizice sau juridice, care au contribuit cu sume mai mici sau mai mari, la realizarea lucrarilor. Alti binefăcători au ajutat cu munca fizică la realizarea a ceea ce s-a facut până acum, iar alţii au donat obiecte de cult şi obiectele de mobilier necesare organizării cultului ortodox şi a slujirii. Ei sunt pomeniţi la slujbele bisericii noastre.